Soha!

És ez pont olyan, mint az angol tanulás. Sosincs rá idő. Pedig minden év elején megfogadja az ember, hogy az új évben más lesz: minden nap 10 perc angolozás, meg 2 új szó megtanulása, meg…. aztán már január 3-án köddé  válik a fogadalom.

Na a szervezés is pont ilyen. De ne aggódj, NEM benned van a hiba! Hanem magában a szervezésben.

Ezen a ponton sokan – akik ismernek – arra gondolnak, hogy Szilvának elment az esze és az agyára ment a sok bejgli. Hogy mondhat ilyet egy szervezetfejlesztő konzulens?

Simán. Ugyanis ez az igazság. Ez a szakmám és tudom, hogyan kell szervezni és tudom, mik a jellemzői a szervezésnek.

Mi a baj a szervezéssel?

Csak annyi, hogy sok időt igényel. A szervezés valójában nem más, mint odatenni egy termelő gépezetet. Lefordítva ezt: odatenni jó embereket, akik értik a dolgukat, akik tudnak egymással dolgozni, és akik villámgyorsan kezelik a folyamatokat. Igazi áramlás van és gyorsabb, hatékonyabb a termelés. De mire ezt kialakítja egy vezető, sok sok idő telik el.

Minél hosszabb ideig tart  valami, annál nagyobb az esély a kudarcra. Ez így van a szervezéssel kapcsolatban is. A megalapozás mindig sokáig tart. Sajnos nem lehet egy orvost 2 hét alatt egy OKJ-s képzéssel – mondjuk idén már mást sem nagyon lehet – kiképezni. Egy jó orvos nagyon hosszú ideig tanul és utána még nagyon sok gyakorlatot kell szereznie, hogy igazán jó orvossá váljon. Egy orvos „megalapozása” addig a pontig, amikor már önállóan, magabiztosan és sikeresen operál – vagyis termel – 10 év.

A megalapozás mindig hosszabb idő, mint maga a termék előállítása. MINDIG!

És ez a baj a szervezéssel. Ugyanis egy cégvezető jellemzően az ügyfelek kiszolgálásával, az eladással, a termék gyors előállításával van elfoglalva. Hiszen a cégvezető pontosan tudja, hogy mennyi bevételre van szüksége, hogy fizetni tudja a béreket, a költségeket és a beszállítókat. Tehát a bevétel gyors megszerzésén pörög. A megalapozás  – vagyis a termelő gépezet odatétele – ehhez képes sokkal hosszabb időt igényel. Sokkal.

Türelemjáték

Ez egy türelem játék:

  1. mire megtalálod a megfelelő munkatársakat
  2. mire kialakítod a hatékony belső folyamatokat
  3. mire megtanítod a belső folyamatokat
  4. mire kialakítod a teljes termelési rendet
  5. mire kialakítod a pontos munkaköröket azok minden know-how-jával
  6. mire eléred, hogy a csapattagok szeressenek együtt dolgozni
  7. mire….. és még sorolhatnánk.

Mivel a megalapozás sokáig tart a termelés pedig ennek a töredékéig, ezért a cégvezetők, akik megszokták a pörgést, nehezen viselik el a szervezés, megalapozás lassú ütemét. A türelmetlenség nagyon általános.

Sajnos le kell nyelni a békát, mert te sem feküdnél be egy 2 hetes OKJ sebész oklevéllel rendelkező orvos vakbélműtétére.

Ritmusérzék

Ha komoly céljaid vannak, fantasztikus küldetésed és világmegváltó terveid, akkor meg kell tanulni szervezni, és meg kell tanulni kezelni ezt a két különböző ritmust:

a szervezés – lassú

a termelés – gyors.

Tudom, nagyon nehéz és nagyon nem tűnik természetesnek, de mégis ez van.

Szervezésre fel!

Bőség!

Szilva szignó

Ha olvasnál valamit, itt nézz szét!

Kövess a Youtube-on is!