2 perc

Ma találkoztam az egyik régi ügyfelemmel, aki egy remek hatékonyságnövelő módszert mesélt nekem. Az engedélyével megosztom veletek.

A szóban forgó cégvezető jó pár éve irányítja a vállalkozását, ami fokozatosan fejlődik is. A munkatársak száma, az ügyfelek száma, a bevétel és a profit évről évre növekszik. Láthatóan tényleg jól csinálnak valamit. Ő egy mérnök ember, aki műszaki szemlélettel vizsgál mindent: ha mérhető, ha kimutatható, akkor bizonyítható.

A sztori ott kezdődött, amikor pár évvel ezelőtt vett egy házat, illetve 4 falat, amit házzá kellett alakítani. Az építőipari vállalkozók pedig igen keresettek mostanában, és egyre inkább ők diktálják a feltételek. Egy jó szakemberre várni kell, és nem dolgozik hétvégén. Az ügyfelem azért, hogy haladjon az építkezéssel minden héten szerdán otthon maradt. Ekkor tudott az építőmesterrel egyeztetni, felügyelni az építkezést, és minden egyéb kapcsolódó feladatot elvégezni. Ezt most nagyon könnyű volt ide leírni, a gyakorlatban kivitelezni azonban nem volt ennyire egyszerű.

Mivel ő építette fel a saját vállalkozását, mindenről tudott. A munkatársak pedig ezt „ki is használták”. Ez minden „garázsból” indult vállalkozással így van. Ez nem baj, vagy probléma. Ez egy jellemzője a KKV vállalkozások életpályájának.

Egy ilyen cégben gyakran hangzanak el ehhez hasonló kérdések: „Főnök, ezzel a szeleppel akkor mi legyen?” „A kamion mégsem ér ide, akkor most mikor vigyük ki a kész gépet az ügyfélnek?” „A Józsi beteg lett, nem jött be dolgozni, mi lesz a forgácsolással?” stb. stb.

Tehát komoly kockázata van annak, ha állandóra kivonod magad a forgalomból a cégben, akár csak 1-1 napra hetente. De az élet úgy hozta, hogy muszáj volt, szerencsére.

Az építkezés szépen haladt, elkészült a ház. A heti 1 nap „távol a cégtől” pedig megmaradt. Ez lett a home office nap. Én ezt „nyugi napnak” hívom.

A munkatársak szép lassan megszokták, hogy a főnök aznap nincs. Érdekes módon nem dőlt össze a világ és meg tudták oldani a feladatokat. Igen, igen a kérdés az, hogy mikor hatékonyabbak a dolgozók: ha ott a főnök, és mindent felügyel, vagy ha nincs ott, és a kollégáknak gondolkodni kell. Én azt gondolom, hogy az önállóságra „nevelés” fontos. Viszont ha megszokták az emberek, hogy mindig mindent a főnök gondol végig és ő hozza meg a döntéseket, hiszen az övé a felelősség, akkor a kollégák egy idő után nem fognak gondolkodni, és nem fognak felelősséget vállalni.

Azt szoktam mondani, hogy az a szervünk, amit nem használunk, egy idő után elsorvad. Ez az aggyal is így van. Ha valaki mindig gondolkozik helyettünk, akkor a mi agyunk ellustul, eltompul, tényleg simább lesz. És lássuk be, a szép sima felület csak az arcbőrön hasznos, egy kicsit beljebb nem annyira.

Tehát ez a kényszer szülte távollét igenis lendít a hatékonyságon.

Az építkezés végeztével a cégvezető már nem az építkezés ügyes bajos dolgait intézte, hanem a saját cégének a dolgait. Remek alkalom a tömérdek e-mail nyugodt megválaszolására, a cég stratégiai döntéseinek meghozatalára, stb.

Kérdeztem tőle, hogy az elmúlt 1,5 évben hányszor nem tudta a „home office” szabályt tartani? Összesen kétszer kellett megszegnie: egyszer a szerdából csütörtök lett, illetve egyszer vidékre kellett menni egy ügyfélhez pont azon a bizonyos szerdán. Ezeket leszámítva mindig tartotta magát a szabályhoz.

Ami a vezető hatékonyságát illeti, jó érzés délután 5-kor úgy lecsukni a laptopot, hogy minden mail kezelve van, és minden átgondolni való át van gondolva. Nyugodtan, zavartalanul.

Tehát ez a „nyugi nap” jó a kollégáknak, és jó neked is vezetőként.

Szóval javaslatom: 

  1. Tűzz ki magadnak egy nyugi napot, amikor nem a megszokott őrületben végzed a munkádat, hanem valamilyen nyugis helyen. Pl. ez lehet otthon is, de ha eleve otthon dolgozol, akkor költözz ki a Római partra (javaslom a Fellini kultúr bisztrót) ha budapesti vagy.
  2. Tartsd magad ehhez a naphoz. Ha azok a bizonyos kissebbségi gyerekek potyognak az égből, akkor se változtass ezen.
  3. Engedd meg a munkatársaknak, hogy ne legyél bent minden nap. Szokják a gondolatot, hogy nem vagy mindig elérhető. Az utasítás számukra erre a napra: „Oldd meg. Intézd el!”

El kell, hogy jöjjön az a pont a céged életében, amikor már távolról irányítod a csapatot. Ez a fejlődés. És ebbe az irányba kell haladni. Kezdd el!

Neked melyik nap lesz a „nyugi nap” vagy a „home office”?

Bőség!

Szilva szignó

Megjelent a Bőség elérése könyv. Szerezd be a saját példányodat!