Régi alapelv, hogy mindig kell biztonsági tartalék. 

Ez mindenre igaz. Manapság, a zavaros gazdasági helyzet és a banki hitelek fojtogató rendszerében küzdve az ember sokszor sóhajt: “bárcsak lenne tartalékom”. 

Érdekes, hogy nagyszüleink rosszabb körülmények között éltek, mint mi a 21. században, átélték háborút és még sok más borzalmat, de valahogy mindig volt tartalékuk. 

A helyzet az, hogy a tartalékképzés nem a gazdagságtól függ, hanem a gondolkodásmódtól. 

Ha kevés az ember pénze, akkor még inkább szüksége van vésztartalékra. Ezt nagyanyáink tudták, de valahogy ezt a hozzáállást, ezt a szemléltetet nem örököltük tőlük.

Pedig ez manapság az egyik legfontosabb tudás. Ma Magyarországon a cégek többségének a legjelentősebb problémája a pénzzel kapcsolatos, vagy ahhoz kötődik: nincs elég jövedelem a vállalkozásban, nincs elég árrés a termékeken, túl sok az adó, stb. stb. 

Úgy tűnik, a pénz valami olyan dolog, amivel mindig csak a baj van, és amiből sosincs elég. 

Tapasztalatom szerint akkor van bajunk valamivel, amikor nem értjük meg pontosan. Például láttál már olyan embert, akinek mindig lefagy a számítógépe, mindig elromlik a laptopja, majd odamegy ugyanahhoz a laptophoz egy szakember, és anélkül javul meg, hogy komolyan hozzányúlna? Az első ember nem ért a számítógépekhez, a másodiknak pedig komoly kompetenciája van. Az elsőnek mindig csak problémája van a géppel, a másiknak soha nincs vele gondja. 

Ez a pénzzel is így van. 

Ha gondod van a pénzzel, akkor további tudást kell szerezni róla. Meg kell érteni a működését, a jellemzőit, és mindenféle szabályt, ami a pénzzel kapcsolatos. Ez egy hatalmas téma, és külön könyvet lehetne írni róla… 

Most megosztok veled egy könnyen megérthető és alkalmazható szabályt a pénzzel kapcsolatban. Ez egy olyan módszer a pénzügyeid kezelésére, ami kiveszi stresszt a mindennapokból, és kiszámíthatóvá teszi a jövőt.

A legjobb megoldás az, amikor minden kiadásodat – legalább is a nagyobbakat – minimum háromszoros biztonsággal tervezed meg. Legyen “A” terved, “B” terved és “C” terved is. (Sőt, egyik ügyfelem azt mondta, hogy az a tuti, ha van “Zs” terved is.) 

Ha szükséged van tízmillió forintra egy projekt megvalósítására, legyen meg hozzá harmincmilliónyi bevétel, vagy fedezet, vagy banki háttér, vagy bármi. De sose csak a tízmillió. 

Ha csak a minimálisan szükséges pénz áll rendelkezsére, az minden esetben súlyos vészhelyzeteket eredményez, aminek a kezelése általában sokkal, de sokkal többe kerül később. Például egy családnak is az a jó, ha a mindennapi költségeket több forrásból is meg tudják oldani. Van a papának fizetése, van a mamának fizetése, és van mondjuk egy örökölt lakás, amit bérbeadnak, és abból is van rendszeres jövedelem a családi kasszába. 

Ha valaki egyedülálló, ő is tud triplán tervezni. Csak egy kicsit gondolkodni kell ezen, agyalni,  törpölni: „hogyan tehetnék szer háromszor annyi jövedelemre, mint amennyi most kell?” Lehet másodállása az embernek, vagy belevághat egy MLM-es üzletbe a munkája mellett, vagy akár tarthat otthon tyúkokat az erkélyen. (És ha a tyúkok, mint opció, elég rémisztőnek tűnnek, biztos előáll majd helyette másik két megoldással sebtiben.)

Nagyon sok megoldás létezhet. Ha nincs elég ötleted, és azt gondolod, hogy ezt nem lehet megoldani, az szűkösségben gondolkodás! Kezdj el a megoldásokkal kapcsolatban is bőségben gondolkodni! 

Ez egy olyan gondolkodásmód, amit meg kell szokni. El kell kezdeni mindent megszorozni hárommal: kell X összeg a nyaraláshoz. Rendben van, hogyan fogom létrehozni a háromszorosát? Kell egy nagyon jó értékesítő a boltba. Oké, akkor három embert kell találnom, akik mind nagyon jók lennének. Kell két óra arra, hogy megcsináljak valamit, hát lássuk, hogyan tudok magamnak 6 órát kiszakítani valahogy a napi taposómalomból. 

Természetesen ezeknek a háromszoros megoldásoknak valóságosaknak, reálisaknak kell lenniük. Olyanoknak, amelyek teljes egészében megvalósíthatóak. És aztán – nagyon fontos – el is kell kezdeni dolgozni mind a három megoldáson. Ha pedig emiatt menet közben a szükséges pénz kétszerese jön össze, hát az sem nagy baj!  

Bőség!

Szilva szignó

A következő Bőség elérése tréningről itt találsz további infót: kattints a linkre!

Ha olvasnál inkább erről, itt a könyvesboltom: kattints a linkre!