A múlt héten a Bőség tréningen több olyan résztvevő is volt, aki újrakezdőként mutatkozott be. Volt, akinek a Covid tette tönkre a munkahelyét, ahol tizen x éve dolgozott már és imádta. Volt, akinek a klasszik sztori, a válás terveztette újra az egész életét. 

Már sok éve foglalkoztat a gondolat, mi történne velem, ha totál lenullázódnék, miden vagyonomat elveszteném, és tényleg szó szerint a nulláról kéne kezdenem mindent. Mennyire lennék kétségbeesve, és főleg mik azok a képességeim, amelyekre egy ilyen világvége helyzetben szükségem lenne.

Senki vagyok a kütyüjeim nélkül

Vagy 10 éve történt az eset, hogy a telefontöltőmet otthon hagytam, a laptopom pont aznap végleg beadta az unalmast – tudod, amikor eldöntöd, hogy lecseréled elkezd rohamosabban tönkre menni – és a kocsimat pont aznap vitték el a szervizbe a szokásos átvizsgálásra. 

Délelőtt 10:00-kor ültem a penthouse irodámban – minden kolléga épp valahol terepen volt, szinte egyedül, és próbáltam a felismerés sokkjából magamhoz térni: a kütyüjeim nélkül nincsenek képességeim! Nincs telefon, nincs laptop, nincs kocsi. Ezekkel dolgozom és csak ezekkel tudok sok pénzt keresni, vagyis túlélni. Fájdalmas volt, hogy mennyire függök ezektől a cuccoktól. Próbált az asszisztensem vigasztalni, hogy legalább van egy nyugodt napom. Hát nem volt. Nekem a pörgés kell, meg az, hogy minden nap létrehozzak valami értéket. 

Álruhás milliárdos

Tegnap szembejött egy amcsi reality show: Undercover Billionaire. Azért kaptam fel a fejem, mert az egyik szereplőt én magam is követem, sőt személyesen találkoztam vele még Floridában 3 éve. Grant Cardone egy 2 milliárd dolláros ingatlan vagyon tulajdonosa és az a küldetése, hogy megszüntesse a szegénységet a Földön. Jó arc, nagyon sokat lehet tőle tanulni.

A sztori az volt, hogy a milliárdos fickót ledobják egy poros kisvárosban, ahol senkit sem ismer, elveszik a telefonját és minden pénzét, és  csak 100 dollárt kap, meg egy kocsit tele tank benzinnel. A feladat 90 nap alatt összehozni egy 1 millió dolláros üzletet. Nyilván simán összehozza – gondoltam. De nem használhatta a kapcsolatait, a már rendelkezésre álló vagyonát, semmit. Tök ismeretlen terep, nulla erőforrás, csak a puszta személyiség és képességek. 

Félelmetes, hogy mennyire durva tud lenni, hogy egy sok év alatt felépített vagyon és luxus életszínvonal egy pillanat alatt eltűnik. Igaz, ez csak egy játék, de a versenyzőket azért eléggé kikezdte. 

Nyilván az első feladat a személyes túlélés biztosítása volt. Aludni kell valahol, lehetőleg úgy, hogy a 100 dollárt ne kelljen elkölteni. De hogyan, ha a még a szebb napokat látott poros kisvárosban is 120 dollár egy éjszakára egy fapados hotelszoba. Kell kaja, kell tisztálkodási lehetőség stb. mert csöves kinézettel nem lehet bizalmat építeni, üzletet meg pláne nem. A 100 dollár nyilván nem elég semmire. 

Lehet, hogy azok a képességek, források amelyekkel rendelkezünk extrém körülmények között fabatkát sem érnek?

A 2020-as és az idei év is egy kicsit olyan, mint az álruhás milliárdos. Elfelejteti vagy inkább átértékelteti velünk az értékeinket, a képességeinket. Mi fontos és mi az, ami totál lényegtelen ahhoz, hogy túléljünk, sikeresek legyünk?

A TV show tele volt tanulsággal nem csak a nézőknek, de maguknak a versenyzőknek is: 

  • Nagyszerű emberekkel vedd körbe magad, mert egyedül nem megy! És tényleg. Fantasztikus eredményekhez mindig kell egy fantasztikus csapat. Hívhatjuk munkatársi gárdának, baráti körnek, kapcsolati tőkének, mindegy minek. Még egy egyéni extrém sportoló is a háttér csapata segítségével tud igazán sikeres lenni. 
  • A bátorság, a kreativitás és az elszántság a legfontosabb és nem a pénz! Valahol azt olvastam, hogy az ember alapvetően gyáva. És én is hajlamos vagyok erre. Sok sok bátorság kell egy vállalkozás elindításához, felfuttatásához, embereket felvenni, rájuk bízni a cégünk egy szeletkéjét, belevágni egy nagyobb projektbe, stb. Mi van, ha visszautasítanak, mi van, ha nem jön össze? Hát lehet, hogy nem jön össze, és sok a pofon, de nincs más út. Bele kell vágni!
  • Ismerkedni kell. Ha elég sokat ismerkedsz, neked is szerencséd lesz! Korábban volt sok üzleti klub, partner rendezvény. A Covid ezt is kiiktatta az életünkből. Bár, ha jobban belegondolok ismerős az a kép, hogy elmész egy klasszikus üzleti / szakmai rendezvényre, de csak az ismerős arcokat keresed, és velük dumálsz egész nap, mivel velük „biztonságos” a társalgás. Akkor meg mire volt jó a kapcsolatépítő rendezvény?
  • A hitelesség elengedhetetlen. A sikeres emberek csak sikeres emberekkel tárgyalnak.Ez tényleg így van. Tehát eleinte, ha máshogy nem megy, annak kell látszani, és mímelni kell a sikerességt, amíg már saját jogán nem lesz sikeres az ember. 

Sok tanulságot lehet levonni az Álruhás milliárdos TV Show-ból. És érdemes elgondolkodni, mit kéne fejleszteni, és miről kéne leszokni annak érdekében, hogy milliárdosok legyünk…. dollárban… álruha nélkül.

Számomra a legfontosabb tanulság ez: embernek maradni és emberségesen viselkedni mindenkivel a legjobb üzleti stratégia. És szerinted?

Bőség!

Szilva szignó

Ha túlélési stratégiát akarsz a vállalkozásodban, akkor vegyél részt a következő Bőség elérése tréningen!