A „Tudtam, csak nem sejtettem” mondat egy régi vígjátékban hangzott el, amit apám előszeretettel dobott be, amikor meglepődött valamin. Minden családban vannak szállóigék, családi mondások. A mi családunkban a legviccesebb mondás: mi van, nincs meg a labda? Persze ezt csak mi értjük, és csak nekünk vicces.

A sztori

A legendás párbeszédünkön azóta is nevetünk. Komikus volt az a totális bambaság, amiből ez a mondás született.

Tollasoztam a bátyámmal, amikor fellőttem a tollaslabdát a fa tetejére. Megyek be a garázsba a létráért. Anyám látja az egész jelenetet és próbál segíteni: 

Anyám: Mi van, nincs meg a labda?

Én: Milyen labda?

Anyám: Miért, mit keresel?

Én: Hát labdát!!!

Azóta is a családban, amikor valaki nagyon bambán néz, és értelmetlenül válaszol, mindig ezzel cukkoljuk: mi van, nincs meg a labda?

Cégvezetőként van tanulság is…. 

  • Nem mindig értjük a környezetünk kommunikációit, pláne, amikor dühösen a gondolatainkban vagyunk elmerülve…
  • Amikor a saját gondolatainkba süppedünk, néha idiótán válaszolunk.
  • Ha az ember nincs a jelenben, attól a kommunikáció még látszólag megvalósulhat, holott csak egy szociális gépezet válaszol odaillőnek tűnő módon. 
  • A leggyorsabb és legtisztább kommunikáció akkor jön létre, amikor teljesen a jelent érzékelve történik, és nem filózunk közben. 

Ez lehet, túl filozofikusnak tűnik, de gondoljunk csak bele egy kicsit 

Adott egy cégvezető, X éve menedzselgeti a cégét. Vannak emberei, vannak ügyfelei, vannak számlái, talán még céljai is maradtak. Totálisan benne van a mindennapi taposómalomban. Vajon mennyire érzékeli a teljes valóságos képet a vállalkozásáról? Egész nap filó-filó-filó: mit csináljak ezzel, mi lesz azzal az ügyféllel, mit fog dönteni a bank, a beszállító vajon aláírja az új szerződést?….. stb. stb.

Ez nem a jelen érzékelése, sokkal inkább aggodalom a köbön. Ez nem a jelen precíz érzékelése, sokkal inkább valamilyen más univerzum érzékelése.  Vajon milyen döntéseket hozna az a Forma 1-es pilóta, aki nem lát ki a versenyautójából, csak rádión kapja a fejébe a külső környezet információit? Nincsenek visszapillantó tükrei, a sisakján a plexi korom fekete, tényleg nem lát semmit. Nyilván nem lenne képes megnyerni a futamot, sőt még a balesetet sem tudná elkerülni. De ha van egy csöpp esze, akkor nem nyomja a gázt tövig, mert gyorsabban fog a falnak csapódni. 

A gyorsasághoz a környezet gyors érzékelése kell

Szóval ugyanez történik egy átlagos cégvezetővel is, aki „rádión kapja a fejébe” a külső környezetről az információkat, magyarul agyal, filózik, töpreng, elmerül a gondolataiban, ahelyett, hogy nézne kifelé a fejéből. Ha gyorsan akar menni, tudja, hogy baj lesz. A „rádión” kapott infók pedig nem az ő saját megfigyelései és nem a saját érzékelése arról, hogy mi is történik a cégében. 

Ne a fülhallgatón kapott információk alapján érzékeld a környezetedet

De akkor mi a megoldás? 

  1. Az egyik legfontosabb vezetői eszköz az, ha használod a saját szemeidet. Például Jeff Bezos az Amazon atyja rendszeresen beül az ügyfélszolgálatra, és ő veszi fel a telefonokat, hogy személyesen hallja, milyen panaszaik vannak az ügyfeleknek. Nem a jelentésekből vagy más kollégák interpretációjából akar informálódni, mivel az mindig torzít. 
  2. Aztán ott van a vezetői inspekció. Fogod az adott területért felelős munkatársat, és vele közösen személyesen nézed meg, hogy vannak ott a kollégák. Milyen az általános rend, milyen a hangulat, milyen a tisztaság. Igen, még a tisztaságot is meg kell figyelni, mert egy koszos, elhanyagolt munkaterület MINDIG rosszabbul teljesít, mint amit el lehetne érni. Tudom, tudom, de mi van az olyan szakmákkal, ami eleve koszos? Hát még ott is igaz ez az állítás. Van egy családi barátunk, aki autószereléssel foglalkozik. A szerelő műhelye tisztább, mint egy kórház. Pedáns rend, tisztaság. Ha nem tudnád, mivel foglalkozik, nem ismernéd fel a műhelyt. A fickó hihetetlen magas termelést végez, alig lehet hozzá időpontot kapni, tele van mint a déli busz. Brutálisan sok pénzt keres, éjjel nappal dolgozik. Ő kihozza magából a maximumot még egy koszolós szakmában is. Rend  van és tisztaság. Magas fokú a termelés. Tehát az, hogy azért van kosz, mert ez egy ilyen szakma, csak egy nagyon gyenge igazolás a nem termelésre. 
  3. Vezetőként nagyon fontos, ha jóban legyél az embereiddel. Tudj róluk sok mindent, érdeklődj irántuk őszintén. Tudd meg, a beosztottadat mi foglalkoztatja, milyen problémái vannak, mit gondol, mit érez és főleg tudd, hogy mi motiválja! Ezt sokszor még a beosztottak sem tudják, vagy legalábbis nem tudatosak ezzel kapcsolatban. Segíteni kell az embereknek megtalálni, hogy mi is motiválja valójában, mik a céljaik. Ha a vezető pontosan tudja, hogy melyik emberét mi hajtja előre, mi a motivációja, az sok szituációt érthetővé tesz a vezető számára. Sok mindent megmagyaráz a munkatárs viselkedésével kapcsolatban. Ha jobban érted a kollégáidat, az együttműködés is sokkal jobb lesz.
  4. És a következő igazi vezetői eszköz a STATISZTIKA. Ez nem az a statisztika, amit a főiskolán tanult az ember. Ezek olyan statisztikák, amelyek az egyes területek, munkatársak által előállított termékek mennyiségét vagy pénzbeli értékét mérik. A statisztikai rendszer felállítása igényel némi szakértelmet, de mégis ez az a módszer és eszköz, amit egy vezetőnek használnia kell, hogy a lehető legtisztábban lásson a cégében folyó dolgokról. 

A lényeg, hogy az agyalás, filózás nem ad helyes megoldásokat és válaszokat. A terület közvetlen megfigyelése igen! 

Legyél Igazi Vezető, és csak semmi filó!

Bőség!

Ha a következő Bőség Elérése tréning érdekel, itt nézz szét!

Ha olvasnál valamit, itt találod a könyveket!

Hamarosan indul a The Real Leader Klub!