Na, kedves vezetőtársaim!

  • Érezted már úgy, hogy csupa „agyhalottal” kell együtt dolgoznod, és nem tudnak gondolkodni az embereid?
  • Szinte mondani kell nekik, hogy „belégzés – kilégzés”…. de ha nem mondod, még képes és megfullad?
  • Vagy 20 éve csinálja ugyanazt a munkát, de még „nem ért körbe” neki, hogy magától csinálja az egyes munkafázisokat? Esetleg előre gondolkodjon?

Okulj az én hibámból: kezdő ügyvezető koromban én nagyon gyakran éreztem magam magányosnak, holott volt vagy 20 igen okos emberem. IQ teszt után vettük fel az embereket, és egy elég magas szintet kellett elérnie a jelentkezőnek, hogy felvegyük. Ennek ellenére sokszor volt, hogy azt éreztem, hogy idiótákkal vagyok körülvéve. 

Aztán a tulajdonos (főnököm) egyszer, amikor látta, hogy emiatt szenvedek csúnyán kiröhögött, majd felhomályosított, hogy én tettem őket „agyhalottá”.

ÉÉÉÉN??? Már majdnem megsértődtem erre a kijelentésére, de megértettem, miért voltam én a bűnös.

Azzal, hogy mindent megoldok helyettük, leszoktatom őket a gondolkodásról!

  • Én döntök mindenben.
  • Én találom ki minden problémára a megoldást.
  • Én gondolkodom mindenen.
  • Röviden: Én vagyok a megmondó ember.

Főnököm szerint ezért ne csodálkozzak, ha elsorvad az agyuk. Mert nem engedem nekik, hogy ők találjanak ki megoldásokat. Valószínűleg – akaratom és tudtomon kívül – sokszor leértékeltem a kreativitásukat, a kezdeményező-készségüket, ezért megtanulták a leckét: jobb, ha nem gondolkodnak, és jobb, ha nem nekik kell hozni a megoldásokat. Ezek után természetesen már felelősséget sem kell vállalniuk, hiszen a “főnök” mondta a megoldást, tehát az övé a felelősség is. Így tehát ellustult a “gondolkodóságuk” és csak végrehajtókká váltak; nulla felelősség. 

Tudnod kell, hogy ez egy HATALMAS vezetői hiba. Én nem mondom, hogy végzetes, mert nem az. Helyre lehet hozni. De piszok nehéz, és időbe telik. 

Ha magányosnak érzed magad, bár vannak embereid akkor:

  1. lehet, hogy nem tudod, hogy kell jó embereket felvenni vagy
  2. lehet, hogy jó embereket veszel fel, de nem engeded nekik, hogy önállóan gondolkodjanak. 

Azért, mert elvárod az önállóságot, még nem fognak a beosztottaid önállóan működni. Ehhez neked, mint főnök kell olyan légkört teremteni, ahol MER, TUD és AKAR önállóan gondolkodni a beosztott. 

Szóval tanulj az én kapitális vezetői hibámból, és te ne kövesd ezt el! 

Vezetői coaching során szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy ne engedjék elsorvadni az embereik agyát. Ugyanis az a szervünk, amelyiket nem használjuk, előbb utóbb elsorvad. 

És igenis felelősséget kell adni, stimulálni kell a kollégákat, ösztönözni arra, hogy legyenek ötleteik, oldják meg a feladatokat. Engedni kell őket hibázni, és rá kell venni őket, hogy hozzák helyre a hibákat és TANULJANAK belőle!

Ennek érdekében meg kell tanulnod 3 fontos mondatot, és ezt gyakorolnod is kell! (Erről szólt nem olyan régen egy másik cikkem).

A mondatok, illetve kérdések: 

  1. Szerinted? 
  2. Neked mi a megoldásod erre a ……-ra -re?
  3. Oldd meg!

Akkor leszel sikeres és boldog vezető, ha az embereid teljes szellemi kapacitása neked dolgozik. És ha vannak embereid, akkor nem érezheted magad magányosnak! 

Legyél Igazi Vezető!

Szilva szignó

A következő Bőség Elérése tréningre itt tudsz jelentkezi! Kattints ide

Ha olvasnál valami mást is, itt nézz szét! Kattints ide