Beszéljünk a szokásokról!

Talán ez a legnehezebb feladat, amikor valaki a bőség felé veszi az útját: leszokni a rossz berögzültségekről. Igen, szokták mondani, hogy “nekem nincs olyanom”. De itt egy szabály:

Ha nem vagy bőségben, akkor olyan szokásaid vannak, amelyek szűkösségben tartanak.

A szokások azok a dolgok, amelyek velünk vannak régóta, észrevétlenül, és beleivódtak a bőrünkbe. Ezért együtt élünk velük, és fel sem tűnnek. A magyar értelmező kéziszótár definíciója szerint szokás az, ami valaki által rendszeresen végzett, rá többé-kevésbé jellemző cselekvés, illetve ez mint beidegzettség.

DE MI KÖZE A SZOKÁSOKNAK, BEIDEGZŐDÉSEKNEK A BŐSÉGHEZ?

Hát elé sok. Ugyanis ahogyan cselekszünk, amit csinálunk, pont olyan eredményeket fogunk elérni. Sok külföldi tanulmány foglalkozik a milliomosok szokásaival. Nem véletlenül. Mindneki kiváncsi a titokra, hogyan kell sok pénzt csinálni. És hát nyilván azoktól kell ellesni a szokásokat, akiknek ott az eredmény: „kőgazdagok”, vagy nagy sikeres a cégük.

Ha valaki éjszakába nyúlóan bulizik rendszeresen, és másnap délután kettőig használhatatlan, és mindezt hétköznap is eljátszani, azoknak elég nehéz rávenniük magukat arra, hogy keményen dolgozzanak. Ez is egy szokás. Persze meglesznek a magyarázatai, hogy ez neki jár, hiszen egész héten keményen dolgozik. Azonban ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, akkor egész héten egy max két nap csinál valami értelmes munkát.

AMIKOR „JÁR CSAK NEM JUT”

Itt egy másik példa. Volt egy ügyfelem, aki sokkal többet költött, mint amennyit megkeresett. A cégében is hatalmas adósságok voltak, és magánemberként is 100 milliós tartozása volt. Próbáltam rávenni, hogy csökkentse a kiadásait a megtermelt bevételi szintje alá, de nem nagyon ment. Aztán egyszer csak mutatta a vad új Nissan mittomén milyen autóját. Gyönyörű volt, olyan utcai versenyautó. Nem értek hozzá, csak azt láttam, hogy fehér és nagyon lapos, és nagyon gyorsan ment. Kérdezem tőle, hogy miért vette ezt, amikor ki se lát az adósságból? Válasz: „Mert éjjel nappal dolgozom, és megérdemlem.” Ő mondjuk tényleg sokat dolgozott, és hogy megérdemli, az nem volt kérdés. Csak nem jutott rá. Ez is egy rossz szokás volt, és nagyon nem volt bőségben.

TE MI VAGY KENDE VAGY GYULA?

Aztán ott egy másik rossz szokás, amivel elég sokan küzdenek: Elérnek a cégben egy igen kívánatos és hatalmas célt, aztán hátradőlnek, és megint összeomlik a cég. elég sokszor láttam már ezt. Ez megint egy szokás. Ami persze rossz, és el kéne hagyni. Van valahogy egy olyan szituáció, amikor az ember „felébred” és elkezd komolyan dolgozni. Ezek a vészhelyzetek. Van egy ügyfelünk, aki elmondta, hogy pontosan tudja, hogy amikor nagy a baj, akkor jön ki belőle a kreatív zseni és akkor kezd el igazán dolgozni. Amikor jól mennek a dolgok, akkor nem megy neki a meló. Ezért aztán mint a hullámvasút, váltakoznak a sikeres és kudarcos időszakok.

Pár éve készítettem egy videót erről a vezetői működésről, amit már az őseink is megfigyeltek, és kitaláltak rá egy jó rendszert. Honfoglaló magyaroknál két vezetői tisztség volt. Az egyik a háborús, hadjáratos időszakban vettek a népet. A másik vezető pedig békeidőben vitte a népet. Ez egy jó rendszer volt.

SZŰKÖSSÉGBEN FOG ÉLNI AZ EMBER, HA…  

  • nem kommunikál szabadon, nem adja meg a számát mondván “engem ne hívogassanak”
  • túl sok TV-t néz
  • egyáltalán nem olvas, nem képzi magát rendszeresen
  • tudja, hogy nem lehet dolgokat gyorsan csinálni
  • nem figyel oda az új fejlesztésekre
  • tudja, hogy a piaca mit akar, hiszen 30 éve ezt csinálja
  • nincs vésztartaléka
  • sok drága kütyüt vesz, amelyeknek semmi értelme
  • nem jutalmazza meg magát semmivel egy nagyobb teljesítmény után.
  • egy nagy ötletre vár, ami varázsütés szerűen majd megoldja az életét
  • “lustika”
  • hitelekből él
  • nem tudja pontosan, hogy milyen értéket ad ő másoknak. És nem is hajlandó ezt fejleszteni. 
  • Túl sok XBox, PS4 vagy a jó ég tudja, hogy milyen játék
  • nem üzleti céllal pörgeti a social media felületeket
  • nem a kiáramlásokon dolgozik, hanem azon, hogy mit hogyan spóroljon.

Ahhoz, hogy valaki bőségben éljen, GYÖKERES VÁLTOZÁSOKRA van szüksége az életében, a cégében. Ezek a változások nagyok, és emiatt fájdalmas, kényelmetlen, és szinte lehetetlennek tűnő változások. Pedig, ha nem él az ember bőségben, akkor ezt a keserű pirulát le kell nyelni  

Keményen kell dolgozni. De a munka nem kell, hogy utálatos legyen. Sőt! Akkor jó, ha olyan dologgal foglalkozol, amit imádsz! Ebben az esetben ez nem munka, hanem szenvedély! És ez kell!

Legyél megszállott, őrült, adj értéket, és élvezd azt, amit csinálsz! Legyen olyan a terméked, amit te magad is megvennél!

Sok kérdés merül fel ilyenkor, hogy ok, de hogyan csináljam? Ha ki akarsz törni a szűkösség rossz szokásából, vegyél részt a Bőség Elérése tréningen!

Addig is

BŐSÉG!

Szilva szignó