Vannak emberek, akik ösztönösen teremtik a rendet és vannak, akik akarva sem tudják. 

A kedvenc bulshitem – amin hangosan már nem nevetek fel, mert én egy jól képzett tanácsadó vagyok és egy pro ilyet nem csinál – ez: a zseni átlátja a káoszt. 

A következő sztoriban szereplők kitalált személyek, és a történés fikció. Bárminemű hasonlóság csak a véletlen műve…

Bemegyek az ügyfél “Vezérigazgató úr” irodájába, és az ajtó és a vendégfotel közötti út alatt a  következőt figyelem meg: random elhelyezett dolgok a polcon – nyilvánvalóan ott felejtett akták még a múlt századból – rossz monitor a földön, ami 15 éve is már az ócska kategóriába tartozott – és hihetetlen mennyiségű papír kábé mindenhol – a polcon 18 évvel ezelőtti pénzügyi dossziék, amelyeket még az a könyvelő hagyott itt, aki szépen, rendben tartotta az iratokat, és ez volt az ő szobája. 

Szokásos protokoll: kávé, könnyen ide találtam és tudtam parkolni is. Manapság mindez kiegészül a kovidos eszmecserével, ami eleinte óvatosan indul, hiszen nem tudni a másik melyik oldalhoz tartozik. Nem is térünk ki az oltásra. De megállapítjuk, hogy egészségesek vagyunk, és már mindkettőnknek tele a butyka az egész pandémiával. 

Elkezdünk beszélgetni, cégről, célokról, eredményekről, tervekről…. és jönnek a tünetek, amelyekre nagy összegű fogadást mertem volna tenni, hogy lesznek: 

  • A vezetőnek zavaróan szétfutnak a gondolatai,
  • folyamatosan el van havazva 
  • nem tudja kipihenni magát
  • emiatt sokszor ideges és feszült
  • folyamatosan szabadságra akar menni, persze nem tud
  • állandóan túlterheltnek érzi magát
  • egész nap keményen dolgozik, a nap végén mégis úgy érzi, mintha aznap nem csinált volna semmi.

Ezek mind annak a tünetei, hogy emberünk nem hatékony. Látom, hogy nagyon sok próbálkozás volt, hogy ezen változtasson: mindenféle kütyü, Gizike az előszobában, aki a főnök tehermentesítése miatt van ott, naptrák, rendezők…. De hát a személyzet katasztrófa, és emiatt képtelenség hatékonyan dolgozni. 

Ez az, amit az orvostudomány lázként ismer. Ez a tünet. Persze tudok adni lázcsillapítót, de az csak a tüneteket fogja enyhíteni, a kiváltó okot nem. 

Ahhoz, hogy egy vezető igazán hatékony legyen, van 8 szabály, és ezeket a szabályokat…

  • meg kell ismernie
  • meg kell értenie
  • és alkalmaznia kell. 

A nyolc dolog egyike a REND

Hát igen, nem a szent Grált hoztam el nektek, csak ilyen földhözragadt dolgot, mint a rend. De álljunk meg egy szóra. Ha ez ennyire egyszerű, akkor miért nem csinál minden vezető rendet maga körül? 

Hát azért, mert nem mindenki tudja, hogy mi a fene az a rend. 

A rend 

  • Nem esztétikum. Persze nem baj, ha szép is a rend. De ez nem alapfeltétel. 
  • Nem magányos dolog. A rend – és ez megdöbbentő lesz – társas tevékenység.
  • Nem időszakos. Persze munkavégzés közben időről időre rumlit csinálunk magunk között, de még akkor is kell egy rend, ha tényleg hatékonyak akarunk lenni. 

Akkor mi a rend?

  1. Minden a helyen van. Vagyis van egy közismert helye, amiről mindenki tud, és amit mindenki elfogad. Tehát ezt először is meg kell határozni. Ha valamit egy bizonyos helyre teszünk, akkor azt mindig – következetesen oda kell tenni. És nem csak nekem, hanem mindenkinek. 
  2. Minden funkcióban van. Vagyis mindennek megvan a maga speciális feladata. Ehhez persze az is kell, hogy előre tudjunk gondolkodni, hogy mikor mit fogunk azzal az izével csinálni pl. holnap, vagy 3 év múlva. És akkor, pl. holnap vagy három év múlva hogyan tudjuk majd gyorsan és hatékonyan használni. 
  3. Minden funkciójának megfelelően működik: vagyis nincs hibás, hiányos, törött, kopott, lassabb, rozogább dolog, amit majdnem jól tudunk használni. Pl egy nyomtató, ami minden ötödik lapnál szabira küldi magát 2 órára, majd újra elkezd nyomtatni, nem nevezhető olyan nyomtatónak, ami funkciójának megfelelően működik. 

Amit én megfigyeltem az elmúlt 21 éves hatékonysági tréner életemben az, hogy sok ember azért nem tud rendet vagy tartósan rendet tartani maga körül, mert nem tudja kialakítani a helyét a dolgoknak, ami állandó és megszokott és közismert. Egy befizetett csekket hol ide pakolja, hol oda. És persze mindig jól megfontolja, hogy hova tegye, mi lesz neki logikus hely, hogy megtalálja, ha kell. Persze később órák mennek el keresgéléssel, mert nem tudja hova tette. Ugyan ez a kategória a számítógépen könyvtár szerkezet. Ott sincs rend. A kedvenc mappám ez: EGYÉB

Na abban aztán minden IS benne van, aminek nem találtunk normális helyet. És ezen ponton halt meg a vezető hatékonysága.

Az EGYÉB MAPPÁVAL szállt sírba a hatékonyság minden esélye 

Tehát ki kell alakítani egyfajta gondolkodás módot, hogy mit hova teszünk, és miért, és aztán mindig oda tenni a bizonyos dolgokat. 

Ez persze már átkúszik a szervezési készség témakörébe. Lehet, hogy pontos ezért szeretem ennyire a szervezést? A szervezés valójában nem más, mint egy tevékenységen rendet teremteni. 

A mai napi feladat: ÖLD MEG AZ EGYÉB MAPPÁT A SZÁMÍTÓGÉPEDEN!

Legyél Igazi Vezető!

Ha további olvasnivalót keresel, itt nézz szét: szilvakönyvek